NikeGrind – Duurzaamheid telt

De valdempende werking van een Playtop-ondergrond is uniek. Hiermee creëert Playtop wereldwijd speelplekken waar kinderen veilig kunnen spelen.

Ook uniek is dat Playtop naast gerecyclede autobanden gebruik maakt van gebruikte sportschoenen. Hiervoor werkt Playtop samen met sportmerk Nike. Dit innovatieve hergebruik wordt Nike Grind genoemd. Een Playtop-speelplaatsondergrond met Nike Grind is tot 92% vervaardigd uit hergebruikte productierestanten. Dit betekent dat elke vierkante meter rubber ongeveer 20 paar sportschoenen en één vrachtwagenband bevat. Een sterk staaltje duurzaamheid.

NikeGrind

Als onderdeel van Nike’s streven om op verantwoordelijke wijze te werken en om onnodig afval te beperken, introduceerde Nike ReUse-A-Shoe. Een uniek en innovatief programma dat afgedragen sportschoenen van welk merk dan ook verandert in NikeGrind.

Sinds 1990 heeft ReUse-A-Shoe al meer dan 24 miljoen paar schoenen, maar ook afvalmateriaal van het productieproces, hergebruikt. Playtop gebruikt Nike Grind en verwerkt dit in de speelplaatsondergronden. Als wederdienst betaalt Playtop een royalty aan het MVO-programma van Nike: ‘Let Me Play’. Dit programma investeert in het milieu en in de gemeenschap. Het bevordert een gezondere levensstijl voor kinderen en stimuleert de positieve sociale verandering door sport en spel. Het draagt bij aan de kosten van constructie van ondergronden voor speelplaatsen en sportterreinen voor scholen en de gemeenschap, vooral in achtergestelde wijken.

Van afval tot nieuw product

Om er voor te zorgen dat uitsluitend rubbergranulaat van topkwaliteit wordt gebruikt, beschikt Playtop over haar eigen voorraad. Een ultramodern recyclingcentrum van een zusterbedrijf verzamelt het rubber van afgedankte autobanden en produceert meer dan 10.000 ton rubbergranulaat per jaar. Het staal en textiel van de banden worden ook hergebruikt door andere industrieën.